Een kaart maken in LocalFocus

Met LocalFocus Kaarten maak je in een paar klikken een informatieve kaart die je makkelijk kunt delen.

Aan de slag met Kaarten in LocalFocus

Wordt jouw vraag niet in deze handleiding beantwoord?

Neem dan contact op met jelle@localfocus.nl

cover

1 Kaartlaag toevoegen

Elke kaartvisualisatie begint met het toevoegen van een kaartlaag. Je kunt ervoor kiezen om direct losse elementen op de kaart te tekenen of om cijfers uit een tabel te gebruiken. Ook kun je eenvoudig verschillende kaartlagen combineren.

start nieuw project

1.1 Wanneer teken ik losse elementen en wanneer gebruik ik een tabel?

1.2 Hoe voeg ik mijn tabel toe aan de kaartmodule?

Heb je al een databestand waar je mee aan de slag wilt? Dan kun je de tabel op twee manieren toevoegen aan de kaartmodule:

 1. Kopiëren-en-plakken > Zorg dat je gegevens netjes in een tabel komt te staan, bijvoorbeeld met een Google Drive-spreadsheet of Excel. Deze tabel kopieer- en plak je vervolgens in de kaartmodule, nadat je hebt gekozen welk type kaartlaag je gebruikt.

 2. Koppelen aan Google Drive-spreadsheet > Wil je de cijfers eenvoudig kunnen aanpassen of bijwerken na het toevoegen van de kaartlaag? Dan kun je de kaartmodule koppelen aan een Google Drive-spreadsheet. Eerst moet je de tabel publiceren op internet. Klik in Google Drive-spreadsheet op 'Bestand' > 'Publiceren op internet'. Klik vervolgens in de kaartmodule boven de lege tabel in de LocalFocus-kaartmodule op 'Koppel Google Drive-spreadsheet' en plak de link, de gegevens worden gelijk geladen. Let op: Iedereen met de link van de Google-spreadsheet kan de tabel nu zien. Gebruik deze optie dus niet met gevoelige informatie of gegevens die alleen intern verspreid mogen worden.

koppel Google Drive-spreadsheet

1.3 Welke kaartlaag moet ik gebruiken voor mijn dataset?

Elke dataset is anders, en vraagt ook om een andere soort kaart. Je moet beslissen welke kaartvorm je gaat gebruiken met de gegevens die je hebt. Met de kaartmodule kun je vijf verschillende kaartlagen toevoegen op basis van een tabel. Deze kunnen natuurlijk ook gecombineerd worden:

 1. iconen (je zet losse punten op de kaart)
 2. proportionele cirkels (hoe groter het aantal, hoe groter de cirkel)
 3. vlakkenkaart met cijfers (vergelijk cijfers over verschillende gebieden)
 4. vlakkenkaart met categorieën (vergelijk categorieën van verschillende gebieden)
 5. tekstlabels

In de volgende hoofdstukken leggen we we uit wanneer je welke optie gebruikt, en hoe je zo'n kaart maakt.

2 Kaart met iconen

2.1 Wanneer gebruik ik de kaartlaag 'iconen'?

Wil je meerdere afzonderlijke locaties op de kaart laten zien? Dan gebruik je de optie 'iconen'. De labels kun je zelf stylen. Denk bijvoorbeeld aan meldingen van autobranden, plekken waar bommen uit de Tweede Wereldoorlog zijn gevonden, of locaties van monumenten die subsidie ontvangen. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

voorbeeld iconen

2.2 Hoe maak ik een kaart met iconen?

Om een kaart met iconen te maken heb je een tabel met coördinaten nodig. Een coördinaat is opgebouwd uit een lengtegraad (longtitude) en een breedtegraad (lattitude) of een X-waarde en een Y-waarde. De tabel is bijvoorbeeld opgebouwd als in onderstaand voorbeeld:

iconen dataset

In de derde kolom zie je de 'lattitude' en in de vierde kolom de 'longtitude'. Meestal herkent de kaartmodule in welke kolom de coördinaten staan. De punten zijn gelijk op de kaart te zien. Is dit niet het geval? Klik dan op de het icoontje in de eerste regel van de coörrdinaat-kolommen, en controleer of de juiste optie is aangevinkt.

check coördinaten

Wanneer je veel punten op de kaart zet raden wij aan clusters te activeren. Zo worden bij het uitzoomen punten samengevoegd die dicht bij elkaar staan. Dit maakt de kaart sneller en maakt het makkelijker voor gebruikers om te navigeren. Klik op 'Opmaak cluster' in de tab 'Kaartlagen' om 'activeren' aan te vinken.

2.3 Hoe style ik de iconen op de kaart?

Je kunt zowel de 'gewone' iconen als de cluster-iconen aanpassen. Dat doe je door in de tab 'Kaartlagen' op 'Opmaak iconen' of 'Opmaak clusters' te klikken. Er verschijnt een scherm waarin je de opmaak kunt aanpassen.

icoon stylen

2.4 Hoe geef ik iconen op de kaart verschillende kleuren?

Heb je verschillende categorieën die je op de kaart wilt laten zien? Dan kun je elk icoon een andere kleur geven. Klik op '..uit tabel' in het tabblad 'Kaartlagen' en vink 'opmaak iconen' aan in de juiste kolom van je tabel. Vervolgens kun je elke categorie los opmaken door op de losse categorieën te klikken.

3 Kaart met proportionele cirkels

3.1 Wanneer gebruik ik de kaartlaag 'proportionele cirkels'?

Wil je absolute aantallen op de kaart zetten? Gebruik dan de optie 'proportionele cirkels'. Zo maak je een 'bollenkaart'. Des te groter de cirkel, des te hoger het aantal. Denk bijvoorbeeld aan het aantal waarnemingen van rivierkreeften per gemeente, of het aantal treinreizigers per station. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

voorbeeld proportionele cirkels

Als onderlaag in deze kaart zie je de Nederlandse gemeenten en het spoornet. Er zijn dus drie verschillende kaartlagen gecombineerd. Dat lukt overigens al in een paar klikken, de spoorwegen en gemeenten staan namelijk al klaar in het platform. Bekijk hiervoor het hoofdstuk 'Vlakkenkaart met categorieën'.

3.2 Hoe maak ik een kaart met proportionele cirkels?

Om een kaart met proportionele cirkels te maken heb je voor elke locatie van een cirkel een coördinaat nodig. In het geval van het voorbeeld hierboven, is dat de locatie van elk treinstation. Daarnaast moet je in de tabel aanvinken welke kolom de grootte van de cirkel bepaalt. De tabel is bijvoorbeeld zo opgebouwd:

voorbeeld proportionele cirkels

3.3 Hoe style ik de cirkels op de kaart?

Dat doe je door links in het tabblad 'Kaartlagen' op 'Opmaak cirkels' te klikken. In het scherm dat verschijnt kun je de opmaak aanpassen.

4 Kaart met gebieden en cijfers

4.1 Wanneer gebruik ik de kaartlaag 'vlakkenkaart met cijfers'?

Wil je cijfers op de kaart zetten en verschillende gebieden met elkaar vergelijken? Gebruik dan de optie 'vlakkenkaart met cijfers'. Zo maak je een informatieve kaart die in een oogopslag laat zien welke gebieden er uit springen. Bijvoorbeeld de gemeentes met de meeste verkeersboetes per tienduizend inwoners. Of Amsterdamse wijken met de meest 'versteende' tuinen, zoals in onderstaand voorbeeld.

voorbeeld vlakkenkaart cijfers

4.2 Hoe maak ik een vlakkenkaart met cijfers?

Eerst kies je de gebiedsindeling die jij nodig hebt. Wij hebben veel verschillende soorten gebieden al voor je klaargezet: van de zorgkantoorregio's in Nederland tot de provincies van Burkina Faso. Bekijk alle gebiedsindelingen hier.

Bij het voorbeeld van de tuinen in Amsterdam hierboven kies je bijvoorbeeld Nederland > Wijk, buurt en postcode > Wijken per gemeente > Amsterdam.

De kaartmodule voegt gelijk een kolom toe met alle wijken. Je kunt ervoor kiezen om handmatig jouw cijfers toe te voegen, of om de kolom leeg te maken en jouw eigen dataset te plakken. Zorg er wel voor dat jouw wijknamen op dezelfde manier zijn opgeschreven, anders worden deze niet herkent.

4.3 Hoe pas ik de schaalverdeling aan?

De kaartmodule maakt automatisch een schaalverdeling. Wil je een andere verdeling of andere kleuren? Klik op 'Opmaak gebieden' in het tabblad 'Kaartlagen' en activeer 'eigen schaalverdeling'. Je kunt kiezen hoeveel kleuren je op de kaart wilt laten zien. Wil je andere kleuren gebruiken dan blauw of rood? Dat kan als je de hex-kleurcodes opzoekt. Neem daarvoor bijvoorbeeld een kijkje op colorbrewer2.org

4.4 Hoe maak ik de eenheid (percentage, valuta etc.) van de legenda op?

Je moet natuurlijk duidelijk in de legenda aangeven wat voor cijfer je op de kaart hebt gezet. Dit kan een percentage zijn, of bijvoorbeeld een geldbedrag in euro's. Klik op 'Opmaak gebieden' in het tabblad 'Kaartlagen'. Vervolgens kun je het volgende aanpassen:

4.5 Welke gebiedsindelingen zijn beschikbaar voor de vlakkenkaart?

Hier vind je een lijst met alle gebiedsindelingen die beschikbaar zijn in de kaart-module.

5 Kaart met gebieden en categorieën

5.1 Wanneer gebruik ik de kaartlaag 'vlakkenkaart met categorieën'?

Wil je verschillende categoriën op de kaart laten zien? Dan ga je voor deze optie. Wij maakten zelf een kaart, waarop per gemeente te zien is of de gemiddelde afstand tot de bibliotheek is toegenomen, afgenomen of gelijk gebleven, doordat er verstigingen bijkwamen of juist verdwenen.

voorbeeld categ

5.2 Hoe maak je een vlakkenkaart met categorieën?

Net als bij de vlakkenkaart met cijfers kies je eerst de gebiedsindeling die jij nodig hebt. Bekijk alle gebiedsindelingen die LocalFocus ondersteunt hier.

Vervolgens voeg je je tabel met data toe. Is dit gelukt? Klik dan op het icoon in de eerste regel van de kolom met de categorieën in je tabel en vink 'opmaak gebieden' aan.

5.3 Hoe style ik mijn vlakkenkaart met categorieën?

Nadat je de voorgaande stap hebt afgerond zie je op de kaart verschillende kleuren. Deze kun je aanpassen door te klikken op de verschillende categorieën:

opmaak categ

Je kunt de automatisch-gegenereerde legenda gebruiken, wanneer je zelf een legenda wilt toevoegen – omdat je bijvoorbeeld het iets wilt aanpassen – vink je 'verberg legenda' aan.

5.4 Welke gebiedsindelingen zijn beschikbaar voor de vlakkenkaart?

Hier vind je een lijst met alle gebiedsindelingen die beschikbaar zijn in de kaart-module.

6 Kaart met tekstlabels

6.1 Wanneer gebruik ik de kaartlaag tekstlabels?

Met deze optie zet je kleine tekstlabels op de kaart. Dit doe je bijvoorbeeld omdat je bepaalde punten op de kaart extra wilt aanstippen of verduidelijken. In onderstaand kaartje over mensen die op de snelweg lopen hebben wij bijvoorbeeld de belangrijkste snelwegen gelabeld:

voorbeeld snelweglopers

6.2 Hoe maak ik een kaart met tekstlabels?

Je hebt hiervoor een bestand met coördinaten nodig, zo wordt namelijk de locatie van elk label bepaald. De coördinaten bestaan uit een lattitude en longtitude of een x- en y-waarde. De tabel is bijvoorbeeld zo opgebouwd:

voorbeeld tabel labels

6.3 Hoe style ik een kaart met tekstlabels?

Wanneer je de tabel hebt toegevoegd en alle labels op de juist plek staan kun je deze opmaken. Dat doe je door links naast de kaart op 'Opmaak labels' te klikken. In het scherm dat opent kun je de kleur en grootte aanpassen.

7 Kaart opmaken

7.1 Hoe maak ik zelf een legenda?

In de legenda bovenin de kaart kun je extra informatie kwijt om te vertellen wat je op de kaart ziet. Zoals een beschrijving van de categorieën die je in beeld hebt gebracht:

voorbeeld legenda

Zo maak je een legenda:

 1. Klip op 'Legenda' in het tabblad 'Kaartopties'.
 2. Klik vervolgens op 'Voeg legenda-item toe'.
 3. In het tekstveld zet je de beschrijving. Hou deze beknopt.
 4. Klik op het icoontje om deze aan te passen.
 5. Je kunt verschillende legenda-items combineren.
 6. Klik op een legenda-item en hou de cursor ingedrukt om te schuiven.

7.2 Hoe pas ik de automatisch gegeneerde legenda aan?

De labels en volgorde van de automatische legenda zijn gebaseerd op hoe je categorieën in de dataset staan opgeschreven en in welke volgorde ze in de kolom staan.

Als je de labels of volgorde wilt aanpassen heb je twee opties. Je kunt natuurlijk je dataset aanpassen en deze opnieuw uploaden, maar het is makkelijker om zelf een handmatige legenda toe te voegen. Deze vervangt dan de automatische legenda. Als je voor deze optie gaat moet je wel eerst de automatische legenda verbergen, dat doe je zo:

 1. Klik op '..uit tabel' in het tabblad 'Kaartlagen' om de tabel van de kaartlaag te openen.
 2. Open de instellingen van de kolom waar de categorieën in staan door op het icoontje in de eerste rij te klikken.
 3. Onder 'Opmaak gebieden' staat 'Verberg in legenda', vink dit aan.
 4. Kijk bij vraag 7.1 hoe je zelf een legenda toevoegt.

verberg legenda

7.3 Hoe voeg ik een zoekscherm toe aan mijn kaart?

Een zoekscherm in de kaart kan bezoekers helpen om snel naar een locatie te navigeren (bv. een land, gemeente, of adres), maar je kunt ook zoeken op andere kenmerken dan locatiegegevens.

Zo voeg je een zoekscherm toe:

 1. Klik op 'uit tabel' in het tabblad 'Kaartlagen'.
 2. Open de instellingen van de kolom waar de locaties in staan waar je op wilt zoeken.
 3. Vink 'Zoeken op' aan.
 4. Klik op 'Bewerk titel en andere labels' in het tabblad 'Kaartopties'.
 5. Vul een tekst in bij 'Tekst in zoekveld' (bv. "Zoek gemeente..")

7.4 Wat betekent 'Maak vlakkenkaart passend binnen scherm?'

Deze optie zorg ervoor dat de gebieden van jouw vlakkenkaart netjes in het midden van je pc/telefoon/tablet-scherm zijn te zien. Wil je juist inzoomen op een kleiner gebied van de vlakkenkaart of een groter gebied laten zien? Dan vink je deze optie juist uit.

7.5 Hoe voeg ik een tooltip toe aan de kaart?

De tooltip is het compacte tekstje dat verschijnt als je met de muis over een regio op de kaart beweegt, zoals in de kaart over huizenprijzen hieronder:

tooltip kaart

Om een tooltop toe te voegen klik je op het radartje in de kaartlaag.

bewerk tooltip

Selecteer de kolommen uit de tabel die je in de tekst van de tooltip wil weergeven. In bovenstaand voorbeeld laten we van elke gemeente de gemiddelde verkoopprijs in 2019 zien.

tekstvelden tooltip

7.6 Hoe voeg ik een pop-up toe aan de kaart?

De pop-up is een tekstscherm dat opent als je op een regio in de kaart klikt. Hier kun je relevante informatie uit je tabel in kwijt, die je niet op de kaart kan laten zien.

voorbeeld pop-up

Om een pop-up toe te voegen klik je op het radartje in de kaartlaag.

bewerk pop-up

Selecteer de kolommen uit de tabel die je in de tekst van de tooltip wil weergeven. Opsommingstekens en tekstopmaak houden de informatie overzichtelijk.

tekst pop-up

 1. Zorg er eerst voor dat je een kolom in je dataset hebt gemaakt met alle linkjes die je wilt laten zien. In onderstaand voorbeeld hebben we bijvoorbeeld de Wikipediapagina van de steden opgezocht en in de kolom gezet met de kop 'Link'.

voorbeeld links in spreadsheet

 1. Open de popup-editor en klik op de knop met de naam 'Link'. Je ziet {{Link::4}} staan. Noteer of kopieer dit en verwijder de tekst.

voorbeeld links in spreadsheet

 1. Type de zin waarin je wilt linken. Bijvoorbeeld "Klik hier voor meer informatie". Selecteer de woorden Klik hier en klik op de linker URL-knop (met rood omcirkeld).

link popup add

 1. Plak of type {{Link::4}} in het scherm en druk op OK. De woorden 'Klik hier' linken nu voor iedere stad naar de bijbehorende Wikipedia-pagina.

type de link row

8 Extra kaartopties

8.1 Hoe maak ik een uitklapmenu (dropwdown) voor mijn kaart om te switchen tussen verschillende jaartallen?

Met een uitklapmenu kan een lezer bijvoorbeeld de cijfers van een ander jaar op de kaart bekijken, of op de kaart switchen tussen misdaadstatistieken van mannen en vrouwen. Om zo'n uitklapmenu te maken heeft je tabel wél de juiste structuur nodig. In veel gevallen ziet je tabel er uit zoals de versie links. Om een uitklapmenu toe voegen aan een kaart heb je echter de rechterstructuur nodig. Hier vind je de gebruikte tabel.

verschillende tabellen

We hebben een knop ingebouwd die dat automatisch voor jou doet. Deze ‘unpivot’-knop zorgt ervoor dat gegevens die in kolommen naast elkaar staan, onder elkaar worden gezet in rijen.

In het platform werkt deze functie zo:

 1. Maak een nieuwe kaartlaag aan, voeg de tabel toe en klik op ‘unpivot’

knop unpivot

 1. Geef aan welke kolommen je onder elkaar wil plaatsen. In dit geval zijn dat de twee jaren, die we in een uitklapmenu gaan zetten. Klik op op ‘doorvoeren’. Je tabel is omgezet.
 2. Geef de kolommen een duidelijke naam. Klik op het tandwiel bij het kolom met waarden en vink ‘Kleur gebieden’ aan.

naam value

 1. Ga naar de kolom die je in het dropdownmenu wil zetten. Klik op het tandwiel, vink ‘Dropdown’ aan en vink – in het geval van jaartallen – ook 'één keuze' aan.
 2. Vervolgens heb je onderstaande kaart met dropdown menu.

kaart voorbeeld

8.2 Hoe voeg ik wijken of buurten toe aan de kaart?

Dat laten we je graag zien. We maken in zes snelle stappen de onderstaande kaart van Almere. Per wijk is onderzocht hoe groot het tuinoppervlak is dat is versteend. Wil je zelf oefenen met dit voorbeeld? Gebruik deze tabel.

Almere kaart

 1. Voeg een nieuwe kaartlaag toe. In dit geval kies je ‘Vlakkenkaart met cijfers’, want je wilt percentages op de kaart laten zien.

 2. LocalFocus vraagt daarna welke gebiedsindeling je wilt gebruiken. Kies ‘Nederland’ > ‘Wijk, buurt, postcode’ > ‘Wijken per gemeente’ > ‘Almere’.

 3. Als het goed is gegaan zie je de gebieden nu al rechts op de kaart. Type nu de ontbrekende gegevens in de tweede kolom in de tabel.

maak tabel compleet

 1. We zijn er bijna. Klik op het icoontje in de kolom met ‘Versteningsgraad’ en selecteer ‘Kleur gebieden’. De wijken van Almere worden nu ingekleurd aan de hand van de percentages in de tabel.

kleur gebieden

 1. Je bent klaar! Speel met de instellingen om de kaart op te maken en maak de legenda op, zoals in dit voorbeeld.

8.3 Hoe voeg ik postcodegebieden toe aan de kaart?

De kaarttool van LocalFocus ondersteunt viercijferige postcodegebieden in Nederland. Dit betekent dat je binnen een handomdraai alle postcodegebieden van jouw gemeente of provincie op de kaart zet.

kaart Amsterdam postcodes

Hoe? Dat laten we je graag zien. We doorlopen de stappen aan de hand van bovenstaand voorbeeld met postcodegebieden in de gemeente Amsterdam. Per postcodegebied zetten we het percentage huishoudens met een laag inkomen op de kaart. Kopieer deze tabel als je zelf wilt oefenen met deze cijfers.

tabel postcodes

 1. Zorg dat je gegevens netjes in een tabel staan zoals hierboven, met in de linkerkolom de viercijferige postcodes.
 2. Open een nieuw kaartproject in LocalFocus.
 3. Voeg een kaartlaag toe, voor het voorbeeld van Amsterdam kiezen we een 'Vlakkenkaart cijfers', want we willen percentages op de kaart laten zien. (Voor categorische kaarten kun je 'Vlakkenkaart categorieën' kiezen)
 4. LocalFocus vraagt nu welke gebiedsindeling je wilt gebruiken. Kies 'Nederland'> 'Wijk, buurt, postcode' > 'Postcodes per gemeente'.
 5. De postcodegebieden verschijnen gelijk op de kaart. Je kunt jouw data nu op twee manieren toevoegen. Optie 1: Je kunt altijd de ontbrekende gegevens direct in de tabel typen. dit is handig als je een kort lijstje met postcodes hebt. Optie 2: Maar omdat het bij het voorbeeld van Amsterdam om een wat grotere dataset gaat, is het makkelijker om de dataset in één keer in de tabel in LocalFocus te plakken.

plak dataset

 1. Klaar met typen of plakken? klik dan op het icoontje in de kolom met ‘Percentage huishoudens met laag inkomen’ en selecteer ‘Kleur gebieden’. De postcodegebieden van Amsterdam worden nu ingekleurd aan de hand van de percentages in de tabel.

kleur gebieden

9 Zelf geografische bestanden (shapes) toevoegen

9.1 Hoe voeg ik mijn eigen geografische bestanden toe aan de kaart?

Metro-routes, de etappes van de Tour de France, of de Nederlandse gasvoorraad. Je kunt ook zelf geografische bestanden met vlakken en lijnen toevoegen aan de kaart. Om dit te doen heb je een KML-bestand nodig. Dit is standaard bestandsindeling voor geografische data. Als voorbeeld nemen we nu olie- en gasvelden in Nederland, dat is open data van NLOG.

Doorloop de volgende stappen om zo'n geografisch bestand toe te voegen:

 1. Heeft je bestand nog geen KML-indeling zoals de shapefile van olie- en gasvelden? Converteer je bestand naar een KML, dit kun je bijvoorbeeld doen met QGIS of tools zoals MyGeodata Converter

 2. Vervolgens moet je van het KML-bestand een (versimpelde) tabel maken. Om dit te doen gebruik je de KML- to Spreadsheet Converter van LocalFocus, die vind je hier.

 3. Open de KML- to Spreadsheet Converter en voeg jouw bestand toe bij ‘Choose a KML file’.

 4. Onder ‘Options’ staan instellingen die het bestand versimpelen. Zo wordt het bestand minder zwaar en kun je de gegevens bijvoorbeeld in Excel plakken en bewerken.

 5. Met de eerste optie: ‘Limit number of decimals for coordinates’ maak je coördinaten korter. Hoe minder decimalen achter de komma, hoe minder nauwkeurig de locatiebepaling. Met 4 decimalen kun je echter prima straten en gebieden weergeven. Wil je kleinere objecten zoals individuele bomen of de ingang van een gebouw op de kaart zetten? Dan kun je beter 5 decimalen instellen.

 6. Met de tweede optie (‘Simplify lines’) versimpel je de vormen van je geografische data. Hoe dichter bij de 100, hoe meer je het bestand versimpeld. Laat dit vooralsnog op nul staan. Als het bestand toch te groot blijkt, kun je dit later nog aanpassen.

 7. Laat de derde optie ‘Remove Polygons with less than 3 coordinates from MultiGeometry’ aangevinkt.

 8. Klik op ‘Parse KML to Spreadsheet’ om de nieuwe tabel te genereren.

 9. Krijg je een melding dat het bestand te groot is voor Excel en of een Google Drive-spreadsheet? (Zie onderstaande afbeelding). Vul dan bij 'Simplify Lines' het getal '1' in en klik opnieuw op 'Parse KML to Spreadsheet'. Is de tabel nog steeds te groot? Herhaal met het getal '2' – enzovoort – tot de melding verdwijnt. Voor het bestand van olie- en gasvelden blijkt factor '2' genoeg.

size too big

 1. Je kunt nu de spreadsheet kopiëren in een Google Drive spreadsheet of Excel. Pas eventueel de tekst in de tabel aan en verwijder kolommen die je niet nodig hebt.

 2. Ga naar de kaartmodule en klik op 'Voeg kaartlaag toe'. Afhankelijk van het soort bestand kun je kiezen voor vlakkenkaart met categorieën (H5) of vlakkenkaart met cijfers (H4). In het geval van de gas- en olievelden kiezen we voor de tweede optie, omdat we de twee categorieën (olieveld/gasveld) op de kaart willen laten zien.

 3. Nadat je de kaartlaag hebt gekozen die je wilt toevoegen, klik je op de onderste optie ‘Voeg eigen vlakken en lijnen toe’. Je kunt je tabel kopieer-plakken uit Excel of koppelen aan een Google Drive-spreadsheet. Hiervoor moet je de Google Drive-spreadsheet wel publiek maken. Dat doe je eenvoudig via 'bestand' > 'publiceren op internet'. Vervolgens gebruik je de link van de Google Drive-spreadsheet om deze te koppelen.

Als het importeren is gelukt ziet de tabel er zo uit:

import gas

 1. Open de instellingen van de kolom met de geodata. Vink 'locatienaam' aan, zodat de kaartmodule de gegevens op de kaart kan zetten.

kaartmodule geo instellingen

 1. Klaar! Je eigen geodata is toegevoegd aan de kaartmodule. spreadsheet gas

9.2 Hoe voeg ik cirkels met een radius rondom een specifiek punt toe aan de kaart?

Soms wil je op de kaart een zone aangeven rondom een bepaald punt. Bijvoorbeeld een straal van 300 meter rondom het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam, of een van 200 kilometer rondom een kerncentrale. Dat ziet er dan zo uit:

plaatje dam 2

Dit kan je doen je eigen geobestanden (KML-shapes) te maken en toe te voegen. We doorlopen de stappen aan de hand van het voorbeeld van het monument:

 1. Je moet eerst de coördinaten van jouw locatie achterhalen. Als je deze nog niet weet kun je het adres invullen in de geocoder van LocalFocus. De coördinaten van het monument zijn 52,372822 (latitude) en 4,8937 (longtitude).

 2. Vervolgens kun je deze tool 'Radius around point' van FreeMapTools gebruiken. Scroll een stukje naar beneden. Onder 'options' vul je de coördinaten in bij 'input coördinates'. Zorg ervoor dat de decimalen zijn gescheiden door punten en niet door komma's.

 3. Vul onder 'options' bij 'radius distance' '300 meters' in.

 4. Klik op 'Generate KML'. Je hebt nu een KML-shape gemaakt, die je kunt toevoegen aan het platform.

 5. Om de kaart te maken in bovenstaande afbeelding moet je twee kaartlagen toevoegen. Een met het punt in het centrum van de cirkel, en een met de grote cirkel. Je zorgt er dus voor dat je uiteindelijk twee losse tabellen hebt waar deze netjes in staan. Hieronder wordt uitgelegd hoe.

 6. Om een tabel te maken van de KML-shape die je net hebt opgeslagen heb je de KML-to Spreasheet Converter van LocalFocus nodig, die vind je hier.

 7. Open de KML-to Spreadhseet Converter en voeg jouw bestand toe bij 'Choose a KML-file'.

 8. Je hoeft niks aan de instellingen te veranderen, deze kun je negeren.

 9. Klik op 'Parse KML to Spreadsheet' om de tabel te genereren.

 10. Je kunt nu de spreadsheet uit het veld onderin kopiëren in Excel. Pas eventueel de tekst aan en verwijder kolommen die je niet nodig hebt. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

plaatje spreadsheet dam

 1. Ga naar de kaartmodule van LocalFocus. Voeg een vlakkenkaart met categorieën toe en klik op de onderste optie 'Voeg eigen vlakken en lijnen toe'.

 2. Plak je tabel uit Excel in de kaartmodule.

 3. Open de instellingen van de kolom met de geodata. Vink 'locatienaam' aan, zodat de kaartmodule de gegevens op de kaart kan zetten.

plaatje geodata

 1. Klaar! Je hebt de cirkel toegevoegd.

 2. Wil je ook een punt in het midden van de cirkel weergeven zoals in het voorbeeld? Gebruik daarvoor een tabel met de coördinaten van het Nationaal Monument op de Dam, zoals in onderstaand afbeelding. Kies een kaartlaag met 'iconen' en plak de tabel in de kaartmodule.

coord monument