Tutorials

Een kaart maken in LocalFocus

Met LocalFocus Kaarten maak je in een paar klikken een informatieve kaart die je makkelijk kunt delen.

Aan de slag met Kaarten in LocalFocus

Wordt jouw vraag niet in deze handleiding beantwoord? Neem dan contact op met jelle@localfocus.nl

cover

H1 Kaartlaag toevoegen

Elke kaartvisualisatie begint met het toevoegen van een kaartlaag. Je kunt ervoor kiezen om direct losse elementen op de kaart te tekenen of om cijfers uit een tabel te gebruiken. Ook kun je eenvoudig verschillende kaartlagen combineren.

start nieuw project

1.1 Wanneer teken ik losse elementen en wanneer gebruik ik een tabel?

 • Je tekent losse elementen als je heel snel een punt op de kaart wilt zetten. Denk hierbij aan een groot verkeersongeval, of de route van de Canal Parade in Amsterdam.
 • Je gebruikt een tabel zodra je te maken hebt met meer dan een handvol gegevens. Zo bewaar je het overzicht en bespaar je tijd. Je kunt alle punten namelijk in één keer toevoegen en stylen.

1.2 Hoe voeg ik mijn tabel toe aan de kaartmodule?

Heb je al een databestand waar je mee aan de slag wilt? Dan kun je de tabel op twee manieren toevoegen aan de kaartmodule:

 1. Kopiëren-en-plakken > Zorg dat je gegevens netjes in een tabel komt te staan, bijvoorbeeld met een Google Drive-spreadsheet of Excel. Deze tabel kopieer- en plak je vervolgens in de kaartmodule, nadat je hebt gekozen welk type kaartlaag je gebruikt.

 2. Koppelen aan Google Drive-spreadsheet > Wil je de cijfers eenvoudig kunnen aanpassen of bijwerken na het toevoegen van de kaartlaag? Dan kun je de kaartmodule koppelen aan een Google Drive-spreadsheet. Eerst moet je de tabel publiceren op internet. Klik in Google Drive-spreadsheet op 'Bestand' > 'Publiceren op internet'. Klik vervolgens in de kaartmodule boven de lege tabel in de LocalFocus-kaartmodule op 'Koppel Google Drive-spreadsheet' en plak de link, de gegevens worden gelijk geladen. Let op: Iedereen met de link van de Google-spreadsheet kan de tabel nu zien. Gebruik deze optie dus niet met gevoelige informatie of gegevens die alleen intern verspreid mogen worden.

koppel Google Drive-spreadsheet

1.3 Welke kaartlaag moet ik gebruiken voor mijn dataset?

Elke dataset is anders, en vraagt ook om een andere soort kaart. Je moet beslissen welke kaartvorm je gaat gebruiken met de gegevens die je hebt. Met de kaartmodule kun je vijf verschillende kaartlagen toevoegen op basis van een tabel. Deze kunnen natuurlijk ook gecombineerd worden:

 1. iconen (je zet losse punten op de kaart)
 2. proportionele cirkels (hoe groter het aantal, hoe groter de cirkel)
 3. vlakkenkaart met cijfers (vergelijk cijfers over verschillende gebieden)
 4. vlakkenkaart met categorieën (vergelijk categorieën van verschillende gebieden)
 5. tekstlabels

In de volgende hoofdstukken leggen we we uit wanneer je welke optie gebruikt, en hoe je zo'n kaart maakt.

H2 Kaart met iconen

2.1 Wanneer gebruik ik de kaartlaag 'iconen'?

Wil je meerdere afzonderlijke locaties op de kaart laten zien? Dan gebruik je de optie 'iconen'. De labels kun je zelf stylen. Denk bijvoorbeeld aan meldingen van autobranden, plekken waar bommen uit de Tweede Wereldoorlog zijn gevonden, of locaties van monumenten die subsidie ontvangen. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

voorbeeld iconen

2.2 Hoe maak ik een kaart met iconen?

Om een kaart met iconen te maken heb je een tabel met coördinaten nodig. Een coördinaat is opgebouwd uit een lengtegraad (longtitude) en een breedtegraad (lattitude) of een X-waarde en een Y-waarde. De tabel is bijvoorbeeld opgebouwd als in onderstaand voorbeeld:

iconen dataset

In de derde kolom zie je de 'lattitude' en in de vierde kolom de 'longtitude'. Meestal herkent de kaartmodule in welke kolom de coördinaten staan. De punten zijn gelijk op de kaart te zien. Is dit niet het geval? Klik dan op de het icoontje in de eerste regel van de coörrdinaat-kolommen, en controleer of de juiste optie is aangevinkt.

check coördinaten

Wanneer je veel punten op de kaart zet raden wij aan clusters te activeren. Zo worden bij het uitzoomen punten samengevoegd die dicht bij elkaar staan. Dit maakt de kaart sneller en maakt het makkelijker voor gebruikers om te navigeren. Klik op 'Opmaak cluster' in de tab 'Kaartlagen' om 'activeren' aan te vinken.

2.3 Hoe style ik de iconen op de kaart?

Je kunt zowel de 'gewone' iconen als de cluster-iconen aanpassen. Dat doe je door in de tab 'Kaartlagen' op 'Opmaak iconen' of 'Opmaak clusters' te klikken. Er verschijnt een scherm waarin je de opmaak kunt aanpassen.

icoon stylen

2.4 Hoe geef ik iconen op de kaart verschillende kleuren?

Heb je verschillende categorieën die je op de kaart wilt laten zien? Dan kun je elk icoon een andere kleur geven. Klik op '..uit tabel' in het tabblad 'Kaartlagen' en vink 'opmaak iconen' aan in de juiste kolom van je tabel. Vervolgens kun je elke categorie los opmaken door op de losse categorieën te klikken.

H3 Kaart met proportionele cirkels

3.1 Wanneer gebruik ik de kaartlaag 'proportionele cirkels'?

Wil je absolute aantallen op de kaart zetten? Gebruik dan de optie 'proportionele cirkels'. Zo maak je een 'bollenkaart'. Des te groter de cirkel, des te hoger het aantal. Denk bijvoorbeeld aan het aantal waarnemingen van rivierkreeften per gemeente, of het aantal treinreizigers per station. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

voorbeeld proportionele cirkels

Als onderlaag in deze kaart zie je de Nederlandse gemeenten en het spoornet. Er zijn dus drie verschillende kaartlagen gecombineerd. Dat lukt overigens al in een paar klikken, de spoorwegen en gemeenten staan namelijk al klaar in het platform. Bekijk hiervoor het hoofdstuk 'Vlakkenkaart met categorieën'.

3.2 Hoe maak ik een kaart met proportionele cirkels?

Om een kaart met proportionele cirkels te maken heb je voor elke locatie van een cirkel een coördinaat nodig. In het geval van het voorbeeld hierboven, is dat de locatie van elk treinstation. Daarnaast moet je in de tabel aanvinken welke kolom de grootte van de cirkel bepaalt. De tabel is bijvoorbeeld zo opgebouwd:

voorbeeld proportionele cirkels

3.3 Hoe style ik de cirkels op de kaart?

Dat doe je door links in het tabblad 'Kaartlagen' op 'Opmaak cirkels' te klikken. In het scherm dat verschijnt kun je de opmaak aanpassen.

H4 Kaart met gebieden en cijfers

4.1 Wanneer gebruik ik de kaartlaag 'vlakkenkaart met cijfers'?

Wil je cijfers op de kaart zetten en verschillende gebieden met elkaar vergelijken? Gebruik dan de optie 'vlakkenkaart met cijfers'. Zo maak je een informatieve kaart die in een oogopslag laat zien welke gebieden er uit springen. Bijvoorbeeld de gemeentes met de meeste verkeersboetes per tienduizend inwoners. Of Amsterdamse wijken met de meest 'versteende' tuinen, zoals in onderstaand voorbeeld.

voorbeeld vlakkenkaart cijfers

4.2 Hoe maak ik een vlakkenkaart met cijfers?

Eerst kies je de gebiedsindeling die jij nodig hebt. Wij hebben veel verschillende soorten gebieden al voor je klaargezet: van de zorgkantoorregio's in Nederland tot de provincies van Burkina Faso. Bekijk alle gebiedsindelingen hier.

Bij het voorbeeld van de tuinen in Amsterdam hierboven kies je bijvoorbeeld Nederland > Wijk, buurt en postcode > Wijken per gemeente > Amsterdam.

De kaartmodule voegt gelijk een kolom toe met alle wijken. Je kunt ervoor kiezen om handmatig jouw cijfers toe te voegen, of om de kolom leeg te maken en jouw eigen dataset te plakken. Zorg er wel voor dat jouw wijknamen op dezelfde manier zijn opgeschreven, anders worden deze niet herkent.

4.3 Hoe pas ik de schaalverdeling aan?

De kaartmodule maakt automatisch een schaalverdeling. Wil je een andere verdeling of andere kleuren? Klik op 'Opmaak gebieden' in het tabblad 'Kaartlagen' en activeer 'eigen schaalverdeling'. Je kunt kiezen hoeveel kleuren je op de kaart wilt laten zien. Wil je andere kleuren gebruiken dan blauw of rood? Dat kan als je de hex-kleurcodes opzoekt. Neem daarvoor bijvoorbeeld een kijkje op colorbrewer2.org

4.4 Hoe maak ik de eenheid (percentage, valuta etc.) van de legenda op?

Je moet natuurlijk duidelijk in de legenda aangeven wat voor cijfer je op de kaart hebt gezet. Dit kan een percentage zijn, of bijvoorbeeld een geldbedrag in euro's. Klik op 'Opmaak gebieden' in het tabblad 'Kaartlagen'. Vervolgens kun je het volgende aanpassen:

 • het 'voorvoegsel' dat voor het getal komt te staan (bv. €)
 • het 'achtervoegsel' dat achter het getal komt te staan (bv. %)
 • de eenheid, waarmee je beschrijft wat voor cijfer je op de kaart hebt gezet (bv. 'gemiddeld inkomen 2018 (x 10.000)'. De eenheid komt boven de legenda te staan, probeer de tekst kort te houden.

4.5 Welke gebiedsindelingen zijn beschikbaar voor de vlakkenkaart?

Hier vind je een lijst met alle gebiedsindelingen die beschikbaar zijn in de kaart-module.

H5 Kaart met gebieden en categorieën

5.1 Wanneer gebruik ik de kaartlaag 'vlakkenkaart met categorieën'?

Wil je verschillende categoriën op de kaart laten zien? Dan ga je voor deze optie. Wij maakten zelf een kaart, waarop per gemeente te zien is of de gemiddelde afstand tot de bibliotheek is toegenomen, afgenomen of gelijk gebleven, doordat er verstigingen bijkwamen of juist verdwenen.

voorbeeld categ

5.2 Hoe maak je een vlakkenkaart met categorieën?

Net als bij de vlakkenkaart met cijfers kies je eerst de gebiedsindeling die jij nodig hebt. Bekijk alle gebiedsindelingen die LocalFocus ondersteunt hier.

Vervolgens voeg je je tabel met data toe. Is dit gelukt? Klik dan op het icoon in de eerste regel van de kolom met de categorieën in je tabel en vink 'opmaak gebieden' aan.

5.3 Hoe style ik mijn vlakkenkaart met categorieën?

Nadat je de voorgaande stap hebt afgerond zie je op de kaart verschillende kleuren. Deze kun je aanpassen door te klikken op de verschillende categorieën:

opmaak categ

Je kunt de automatisch-gegenereerde legenda gebruiken, wanneer je zelf een legenda wilt toevoegen – omdat je bijvoorbeeld het iets wilt aanpassen – vink je 'verberg legenda' aan.

5.4 Welke gebiedsindelingen zijn beschikbaar voor de vlakkenkaart?

Hier vind je een lijst met alle gebiedsindelingen die beschikbaar zijn in de kaart-module.

H6 Kaart met tekstlabels

6.1 Wanneer gebruik ik de kaartlaag tekstlabels?

Met deze optie zet je kleine tekstlabels op de kaart. Dit doe je bijvoorbeeld omdat je bepaalde punten op de kaart extra wilt aanstippen of verduidelijken. In onderstaand kaartje over mensen die op de snelweg lopen hebben wij bijvoorbeeld de belangrijkste snelwegen gelabeld:

voorbeeld snelweglopers

6.2 Hoe maak ik een kaart met tekstlabels?

Je hebt hiervoor een bestand met coördinaten nodig, zo wordt namelijk de locatie van elk label bepaald. De coördinaten bestaan uit een lattitude en longtitude of een x- en y-waarde. De tabel is bijvoorbeeld zo opgebouwd:

voorbeeld tabel labels

6.3 Hoe style ik een kaart met tekstlabels?

Wanneer je de tabel hebt toegevoegd en alle labels op de juist plek staan kun je deze opmaken. Dat doe je door links naast de kaart op 'Opmaak labels' te klikken. In het scherm dat opent kun je de kleur en grootte aanpassen.

H7 Kaartopties

7.1 Hoe maak ik zelf een legenda?

In de legenda bovenin de kaart kun je extra informatie kwijt om te vertellen wat je op de kaart ziet. Zoals een beschrijving van de categorieën die je in beeld hebt gebracht:

voorbeeld legenda

Zo maak je een legenda:

 1. Klip op 'Legenda' in het tabblad 'Kaartopties'.
 2. Klik vervolgens op 'Voeg legenda-item toe'.
 3. In het tekstveld zet je de beschrijving. Hou deze beknopt.
 4. Klik op het icoontje om deze aan te passen.
 5. Je kunt verschillende legenda-items combineren.
 6. Klik op een legenda-item en hou de cursor ingedrukt om te schuiven.

7.2 Hoe voeg ik een zoekscherm toe aan mijn kaart?

Een zoekscherm in de kaart kan bezoekers helpen om snel naar een locatie te navigeren (bv. een land, gemeente, of adres), maar je kunt ook zoeken op andere kenmerken dan locatiegegevens.

Zo voeg je een zoekscherm toe:

 1. Klik op 'uit tabel' in het tabblad 'Kaartlagen'.
 2. Open de instellingen van de kolom waar de locaties in staan waar je op wilt zoeken.
 3. Vink 'Zoeken op' aan.
 4. Klik op 'Bewerk titel en andere labels' in het tabblad 'Kaartopties'.
 5. Vul een tekst in bij 'Tekst in zoekveld' (bv. "Zoek gemeente..")

7.3 Wat betekent 'Maak vlakkenkaart passend binnen scherm?'

Deze optie zorg ervoor dat de gebieden van jouw vlakkenkaart netjes in het midden van je pc/telefoon/tablet-scherm zijn te zien. Wil je juist inzoomen op een kleiner gebied van de vlakkenkaart of een groter gebied laten zien? Dan vink je deze optie juist uit.