Een tabel maken in LocalFocus

Maak je tabellen en lijsten doorzoekbaar voor je publiek en personaliseer de informatie.

Aan de slag met tabellen in LocalFocus

Wordt jouw vraag niet in deze handleiding beantwoord?

Neem dan contact op met jelle@localfocus.nl

cover

1 Start een nieuw project

1.1 Hoe start ik een nieuw project?

Ga naar deze pagina om een nieuw onderwerp te starten en klik op de optie 'tabel'. (Gebruik je LocalFocus Pro? Klik dan hier). Geef je project een titel en klik op 'opslaan'. Je kunt deze dataset met bierbrouwerijen in Nederland gebruiken om mee te oefenen.

1.2 Hoe voeg ik mijn data toe?

Klik op de knop 'Bewerk de dataset'. Je kunt jouw data op twee manieren toevoegen aan de tabel: 'kopiëren en plakken' of koppelen via een Google Drive-spreadsheet (zie volgende vraag). Gebruik de kopieerplak-optie als je snel en makkelijk wilt werken.

Dit zijn de stappen:

kopieerplak tabel

1.3 Hoe koppel ik mijn data via een Google Drive-spreadsheet (en wat zijn de voordelen)?

Wil je de cijfers eenvoudig kunnen aanpassen na het maken van je datavisualisatie? Zelfs als deze al online is gepubliceerd? Dan kun je je dataviusalisatie koppelen aan een Google Drive-spreadsheet. Met deze koppeling kun je de gegevens van gepubliceerde widgets updaten zonder dat je opnieuw een embed-code hoeft te publiceren. Dat is super handig als je vaak nieuwe cijfers wilt toevoegen of een tikfoutje moet corrigeren.

Dit zijn de stappen:

deelknop drive

iedereen kan lezen

link drive

resultaat

Als je cijfers aanpast in de Google Drive-spreadsheet word je graphic automatisch bijgewerkt, ook als je graphic al is gepubliceerd. Let op: soms duurt het een paar minuten voor je de wijzigingen te zien krijgt.

2 Geef je tabel vorm

2.1 Hoe kies ik de juiste visualisatie-optie?

In de tabelmodule kun je twee visualisatievormen kiezen: een 'klassieke' tabelvorm of een infocardweergave. 'Infocards' zijn blokjes met informatie uit elke rij van de tabel.

Je vindt de twee opties linksboven in je scherm:

aanpassen visualisatie

klassieke opbouw

blokkenopbouw

2.2 Hoe pas ik de afmetingen van de tabel aan?

Je kunt de afmetingen van de tabel (in pixels) rechtsboven de graphic aanpassen.

pixels aanpassen

2.3 Hoe verberg ik (tijdelijk) een kolom?

Wil je een kolom (tijdelijk) verbergen in je visualisatie? Dan hoef je deze niet te verwijderen uit de dataset. Je kunt de kolom gewoon 'uitvinken'. Dat doe je zo:

kolom verbergen

3 Maak de tabel interactief

3.1 Hoe maak ik de tabel doorzoekbaar?

Bij grote datasets is het fijn als je in de tabel kunt zoeken naar de informatie die alleen voor jou relevant is. Neem bijvoorbeeld het bestand met bierbrouwerijen. Stel, je bent benieuwd naar de brouwerijen in jouw woonplaats. Door middel van een zoekvenster kan je deze informatie makkelijk vinden in de tabel. Dit doe je zo:

zoeken op plaats

Het resultaat ziet er zo uit:

Resultaat zoeken

3.2 Wanneer voeg ik een dropdown (uitklapmenu) toe?

Bevat je tabel interessante categorieën? Met behulp van een dropdown kun je ervoor zorgen dat jij of je publiek een categorie kunnen selecteren die alleen relevant is voor hun zoektocht naar informatie.

Bij dit bestand met bierbrouwerijen is een kolom opgenomen die 'Startjaar cat' heet, hier staan verschillende categorieën met periodes waarin de brouwerij is gestart (1900-1990, 1990-2000, etc).

Stel, een bierliefhebber wil een selectie van de oudste brouwerijen in zijn woonplaats vinden. Dat kan snel met behulp van een dropdown en doe je zo:

Selecteer periode

Het resultaat, in combinatie met het zoekvenster uit vraag 3.1, ziet er zo uit:

Selecteer periode

3.3 Wanneer kies ik voor een verplicht zoekvenster of dropdown en wanneer niet?

Verplicht

Niet verplicht

4 Overige vragen over de tabelmodule

4.1 Wat is het voordeel van een infocard-weergave op kleine schermen?

Bij 'Tabelopties' kun je de optie 'Gebruik infocard-weergave op kleine schermen' aanvinken. Tabellen met veel kolommen zijn vaak heel breed, niet bepaald ideaal voor een smartphone! Met de infocardweergave komt alle informatie onder elkaar te staan, dit maakt het makkelijker om te navigeren.

Niet verplicht

Klik hier

invullen veld

link resultaat