Visualisaties in LocalFocus

In 5 stappen van dataset naar een visueel verhaal: met LocalFocus maak je van iedere tabel met cijfers gemakkelijk en snel een inzichtelijke datavisualisatie.

Aan de slag met Visualisaties in LocalFocus

beta

Wordt jouw vraag niet in deze handleiding beantwoord?

Neem dan contact op met jelle@localfocus.nl

1 Data toevoegen

Elk nieuw project begint met het toevoegen van je data. Je hebt hiervoor drie opties. Je kunt jouw tabel kopieerplakken naar het LocalFocus-platform (1), je kunt gegevens zelf in de editor-tabel van het LocalFocus-platform typen (2) of de visualisatie koppelen aan een Google Drive-spreadsheet (3).

1.1 Hoe voeg ik mijn data toe door te kopieer-plakken (en wat zijn de voordelen)?

Heb je een tabel met de gegevens die je wilt visualiseren? Dan hoef je deze alleen maar te kopieerplakken. Dit is een makkelijke methode om je data snel toe te voegen.

nette tabel

plak

Heeft het LocalFocus-platform jouw gegevens verkeerd ingeschat? Klik op de tabel en pas de instellingen eenvoudig aan.

Wil je extra uitleg over eenheden, perioden, eenheden en categorieën? Bekijk vraag 1.4.

check

decimalen

1.2 Hoe voeg ik mijn data toe door handmatig te typen (en wat zijn de voordelen)?

Je data toevoegen door deze handmatig te typen is handig als je slechts een handjevol gegevens hebt die je niet al in een tabel hebt bewaard.

typen

1.3 Hoe koppel ik mijn data via een Google Drive-spreadsheet (en wat zijn de voordelen)?

Wil je de cijfers eenvoudig kunnen aanpassen na het maken van je datavisualisatie? Zelfs als deze al online is gepubliceerd? Dan kun je je dataviusalisatie koppelen aan een Google Drive-spreadsheet. Met deze koppeling kun je de gegevens van gepubliceerde widgets updaten zonder dat je opnieuw een embed-code hoeft te publiceren. Dat is super handig als je vaak nieuwe cijfers wilt toevoegen of een tikfoutje moet corrigeren.

Dit zijn de stappen:

deelknop drive

iedereen kan lezen

link drive

resultaat

Als je cijfers aanpast in de Google Drive-spreadsheet word je graphic automatisch bijgewerkt, ook als je graphic al is gepubliceerd. Let op: soms duurt het een paar minuten voor je de wijzigingen te zien krijgt.

1.4 Wat zijn 'dimensies' en wat is het verschil tussen perioden, categorieën en eenheden?

Bij het toevoegen van data zul je merken dat het LocalFocus-platform werkt met 'dimensies'. Elke koptekstrij- of kolom in je tabel telt als één dimensie.

In deze voorbeelddataset kun je dit goed zien. Elke dimensie is met een andere kleur gemarkeerd:

dimensies

(1) Categorieën

(2) Periodes

(3) Eenheden

1.5 Hoe selecteer ik de juiste tijdsperiode voor mijn dataset?

Het LocalFocus-platform maakt zelf een inschatting van de periodes in je dataset. Je kunt dit eenvoudig controleren (Klik op 'Bewerk dataset'). Klik in de rij of kolom met periodes op je rechtermuisknop. Er verschijnt een popup-scherm met verschillende opties. Zorg ervoor dat je juiste optie is geselecteerd.

Heeft je dataset een periode-indeling die niet onder de standaardopties valt? Selecteer dan 'Eigen formaat'.

1.6 Ik zie een waarschuwingsteken na het toevoegen van mijn data, wat moet ik doen?

Wanneer het LocalFocus-platform cellen met vreemde waarden in je tabel vindt, verschijnt linksboven een kleine waarschuwingsteken: een klein rood driehoekje met een uitroepteken. Door op het driehoekje te klikken, springt de tabel naar de rijen met eventuele fouten in je dataset. Op deze manier kun je de gegevens in je tabel controleren en aanpassen.

Vaak gaat het om lege cellen, waarvan de waarde onbekend is. Je kunt hier een streepje, punt of vraagteken neerzetten om aan te geven dat de waarde onbekend is. De waarschuwing verdwijnt zo.

waarschuwing visualisatie

2 Visualisatievorm kiezen

Het ene verhaal wordt duidelijk weergegeven in een lijngrafiek en bij het andere past een staafdiagram beter. Hoe kies je de juiste visualisatievorm? En hoe bouw je de visualisatie vervolgens op?

2.1 Wanneer kies ik een liggende staafdiagram?

De liggende staafdiagram is bij uitstek geschikt om een ranking te laten zien. De waarden kunnen aan de hand van de lengte van de staven eenvoudig met elkaar worden vergeleken.

Liggende staafdiagram

Let op: Bij de liggende staafdiagram sorteert het LocalFocus-platform de waarden standaard op aflopende volgorde, van boven naar beneden. De staafdiagram geeft dus een ranking weer. Dit verandert de volgorde van je dataset. Periodes staan bijvoorbeeld niet meer op chronologische volgorde.

Wil je de volgorde van je dataset aanhouden bij een liggende staafdiagram? Dat doe je zo:

2.2 Wanneer kies ik een kolomgrafiek?

De kolomgrafiek kan gebruikt worden om de ontwikkeling over tijd te laten zien en werkt het beste bij een beperkt aantal datapunten.

Kolomgrafiek

2.3 Wanneer kies ik een lijngrafiek?

De lijngrafiek is net als de kolomgrafiek geschikt voor tonen van trends. Meestal wil je asverdeling op nul laten beginnen om de data niet te vertekenen, maar er zijn uitzonderingen.

Shut up about the y-axis. It shouldn't always start at zero.

Lijngrafiek

2.4 Wanneer kies ik een cirkeldiagram of gestapelde grafiek?

Cirkeldiagrammen en gestapelde grafieken laten verhoudingen zien. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van het opleidingsniveau van leerlingen in het hoger onderwijs. Of de verdeling van antwoordresultaten bij een meerkeuzevraag in een enquête. Hou er rekening mee dat je waarden wel tot een zinnig totaal optellen, bijvoorbeeld 100 procent.

Cirkeldiagram

2.5 Hoe maak ik een uitklapmenu voor mijn visualisatie?

Soms kan het fijn zijn om een uitklapmenu toe te voegen. Zo switch je snel met je visualisatie tussen regio's of jaartallen.

uitklapmenu

2.6 Ik wil dat mijn schaalverdeling (y-as) niet op nul begint, hoe pas ik dit aan?

Het LocalFocus-platform zorgt er automatisch voor dat de schaalverdeling op nul begint. Maar soms wil je de minimale (of maximale) aswaarde aanpassen.

Denk bijvoorbeeld aan een grafiek waarbij de fluctuatie van de lichaamstemperatuur door de dag heen wordt gemeten. Het is heel lastig om de subtiele variaties te zien als de y-as bij nul begint:

Lijngrafiek

Lijngrafiek

Lijngrafiek

3 Vormgeving en context

Door de kleuren van de visualisatie aan te passen, kun je bepaalde informatie extra benadrukken. Annotaties voeg je toe om opvallende zaken uit te leggen en met een verklarende titel leg je jouw publiek uit waarom deze cijfers relevant zijn.

3.1 Hoe pas ik de kleuren van mijn visualisatie aan?

Kleuren kunnen gebruikt worden om bepaalde datapunten uit te lichten. Door bijvoorbeeld het landelijk gemiddelde een andere kleur te geven in een staafdiagram kun je beter beoordelen welke gebieden boven- en ondergemiddeld scoren.

Kleuren

Hulpmiddel voor goede kleurcodes

3.2 Hoe voeg ik een annotatie toe?

Met annotaties voorzie je jouw visualisatie van extra context en kun je uitleg geven bij opvallende trends, patronen of uitschieters.

Annotaties

3.3 Hoe voeg ik een tooltip toe?

De tooltip is het compacte tekstje dat verschijnt als je met de muis over de grafiek beweeg, zoals in onderstaand voorbeeld.

voorbeeld tooltip.

voorbeeld tooltip invullen.

3.4 Ik wil een visualisatie exporteren als afbeelding. Hoe zorg ik ervoor dat de cijfers direct af te lezen zijn?

Hiervoor kun je directe labels gebruiken, zoals in het voorbeeld hieronder.

directe labels.

3.5 Hoe pas ik de datumnotatie aan?

Soms wil je dat je jaartallen of maanden op een andere manier worden weergegeven in de tabel. Bijvoorbeeld '10 in plaats van 2010.

Klik in het tabblad vormgeving op horizontale, of verticale as. Kies hierbij de as waarin de periodes staan.

Je kunt in het popup-scherm rechtsboven de datumnotatie aanpassen:

datumnotatie.

3.6 Hoe maak ik de x- en y-as op?

Bevat jouw dataset speciale eenheden zoals percentages, valuta, of graden Celsius? Je visualisatie wordt informatiever als je de x- en y-as hebt opgemaakt met de bijbehorende tekens (%, € of °C)

assen opmaken.

Het resultaat:

assen resultaat.

3.7 Hoe maak ik een visualisatie met een dubbele y-as?

Met de visualisatiemodule van LocalFocus kun je een lijndiagram of gecombineerde staaf- en lijndiagram met dubbele y-as maken.

Zo'n visualisatie is nuttig als je een beeld wilt krijgen van de correlatie tussen twee trends.

Denk bijvoorbeeld aan het aantal bezoekers op je website, en het aantal nieuwe registraties voor jouw product.

dubbele y-as 1

dubbele y-as 1

4 Publiceren

Zodra jouw verhaal af is, kun je de graphic als interactieve widget publiceren op jouw website. Het is ook mogelijk om de visualisatie te downloaden als png- of vectorafbeelding.

4.1 Hoe publiceer ik een visualisatie op mijn website?

Met de widgetknop genereer je een iFrame-code waarmee je de interactieve grafiek kan embedden op jouw website. Tip: door op het smartphone-icoon te klikken rechtsboven je visualisatie, zie je hoe jouw creatie er uit komt te zien op een smartphone.

4.2 Hoe plaats ik mijn visualisatie op social media?

Png-afbeeldingen kunnen gebruikt worden op social media zoals Twitter en Facebook. Dit artikel helpt je met het selecteren van het juiste formaat.

Alle socialmedia-afmetingen op een rijtje

4.3 Hoe maak ik een visualisatie voor print?

Met de knoppen pdf en svg download je jouw visualisatie in vectorformaat. De elementen van je visualisatie zijn losse objecten en kunnen dus uitstekend worden nabewerkt in programma’s als Illustrator of Inkscape.

Inkscape (gratis) voor nabewerken