Tutorials

Visualisaties in LocalFocus

In 5 stappen van dataset naar een visueel verhaal: met LocalFocus maak je van iedere tabel met cijfers gemakkelijk en snel een inzichtelijke datavisualisatie. Nog geen account in LocalFocus?

Aan de slag met Visualisaties in LocalFocus

Kopieer en plak de dataset

Maak een nieuwe visualisatie aan in LocalFocus en kopieer je tabel met cijfers vanuit Excel (of een ander spreadsheetprogramma) naar het lege tekstveld.

Bekijk de dataset | Bekijk resultaat in LocalFocus

De cijfers

Als je een tabel in LocalFocus plakt, gaat het in eerste instantie puur om de cijfers. Laat contextuele informatie zoals de titel en bronvermelding achterwege en verwijder lege rijen. In stap 4 geef je je datavisualisatie de juiste context. Kolomtitels laat je vooralsnog wel staan, want die zijn nodig om de cijfers te identificeren.

Tabel opmaken

Handige Excelformules

Bereken percentage:

= onderdeel / totaal * 100

Aantal per 1.000 personen:

= aantal incidenten / doelpopulatie * 1000

De dimensies

De software van LocalFocus herkent de dimensies en waarden van je dataset. De waarden van je tabel worden in LocalFocus geselecteerd op basis van gelijkvormigheid. Dat wil zeggen dat voor elke combinatie van dimensies er een waarde in de tabel moet staan.

De dimensies

Controleer de gegevens

Het platform maakt direct een inschatting van je dataset. Zijn de decimalen gescheiden met punten of komma’s? In welke rij staan de locaties die je op de kaart wilt zetten? Jij hoeft dit alleen maar te controleren.

Bekijk de dataset | Bekijk resultaat in LocalFocus

Gebiedsindelingen

LocalFocus biedt verschillende gebiedsindelingen aan op het platform zowel binnen als buiten Nederland. In deze blogpost lees je meer over gebiedsindelingen en hoe je je data kunt koppelen aan de kaart.

Alle gebiedsindelingen die LocalFocus kent

Gebiedsindelingen

Herindelingen gemeenten

In Nederland vinden elk jaar gemeentelijke herindelingen plaats. LocalFocus biedt de gemeentegrenzen vanaf 2008 aan in het platform. Bij het koppelen kan worden aangegeven welke gemeente-indeling moet worden gebruikt. Verschillende gemeente-indelingen in één dataset? Geen probleem, LocalFocus zal de juiste selecteren op basis van de periode.

Herindelingen gemeenten

Datumnotaties

Het platform herkent verschillende datumnotaties in datasets. In de datumnotaties kunnen de streepjes ( - ) overal worden ingewisseld door slashes ( / ), punten ( . ) of spaties. In deze blogpost lees je welke datumnotaties je kunt gebruiken.

Alle datumnotaties die LocalFocus kent

Datumnotaties

Kies de beste visualisatievorm

Het ene verhaal wordt duidelijk weergegeven in een lijngrafiek en bij het andere past een kaart beter. In deze les verken je de mogelijke visualisatievormen en bepaal je het verhaal dat je wilt vertellen.

Bekijk de dataset | Bekijk resultaat in LocalFocus

Liggende staafdiagram

De liggende staafdiagram is bij uitstek geschikt om een ranking te laten zien. De waarden kunnen aan de hand van de lengte van de staven eenvoudig met elkaar worden vergeleken.

Liggende staafdiagram

Kolomgrafiek

De kolomgrafiek is kan gebruikt worden om de ontwikkeling over tijd te laten zien en werkt het beste bij een beperkt aantal datapunten.

Kolomgrafiek

Lijngrafiek

De lijngrafiek is net als de kolomgrafiek geschikt voor tonen van trends. Meestal wil je asverdeling op nul laten beginnen om de data niet te vertekenen, maar er zijn uitzonderingen.

Shut up about the y-axis. It shouldn't always start at zero.

Lijngrafiek

Cirkeldiagram

Cirkeldiagrammen en gestapelde grafieken laten verhoudingen zien. Hou er dus rekening mee dat je waarden wel tot een zinnig totaal optellen. Voor het vergelijken van waarden werkt een staafdiagram vaak beter.

Cirkeldiagram

Kaart

Kaarten kunnen gebruikt worden voor het laten zien van geografische patronen. Bij de vorige stap kun je zien welke gebiedsindelingen LocalFocus aanbiedt.

Hulpmiddel voor goede kaartkleuren

Kaart

Geef de datavisualisatie context

Door de kleuren van de visualisatie aan te passen, kun je bepaalde informatie extra benadrukken. Annotaties voeg je toe om opvallende zaken uit te leggen en met een verklarende titel leg je jouw publiek uit waarom deze cijfers relevant zijn.

Bekijk de dataset | Bekijk resultaat in LocalFocus

Titels!

De titel van je datavisualisatie is net zo belangrijk als de titel van je artikel. Leg je publiek uit waarom deze visualisatie er toe doet. Tekst en beeld moeten elkaar versterken.

Titels

Kleuren

Kleuren kunnen gebruikt worden om bepaalde datapunten uit te lichten. Door bijvoorbeeld het landelijk gemiddelde een andere kleur te geven in een staafdiagram kun je beter beoordelen welke gebieden boven- en ondergemiddeld scoren.

Hulpmiddel voor goede kaartkleuren

Kleuren

Annotaties

Met annotaties voorzie je jouw visualisatie van extra context en kun je uitleg geven bij opvallende trends, patronen of uitschieters.

Annotaties

Publiceer jouw datavisualisatie

Zodra jouw verhaal af is, kun je de grafiek of kaart als interactieve widget publiceren op jouw website. Het is ook mogelijk om de grafieken en kaarten te downloaden als png of vectorafbeelding.

Bekijk de dataset | Bekijk resultaat in LocalFocus

Op jouw website

Met de widgetknop genereer je een iframe-code waarmee je de interactieve grafiek kan embedden op jouw website. Laat de breedte op 100 procent staan zodat jouw visualisatie er op alle schermformaten goed uitziet.

Op jouw website

Op sociale media

Png-afbeeldingen kunnen gebruikt worden op social media zoals Twitter en Facebook. Dit artikel helpt je met het selecteren van het juiste formaat.

Alle socialmedia-afmetingen op een rijtje

Op sociale media

Voor print

Met de knoppen pdf en svg download je jouw visualisatie in vectorformaat. De elementen van je visualisatie zijn losse objecten en kunnen dus uitstekend worden nabewerkt in programma’s als Illustrator of Inkscape.

Inkscape (gratis) voor nabewerken

Voor print